Parkinson Vereniging
http://forum.parkinson-vereniging.nl/

Afkicken van dopamine-agonisten
http://forum.parkinson-vereniging.nl/viewtopic.php?f=4&t=1934
Pagina 1 van 1

Auteur:  hansbogers [ di dec 21, 2010 8:43 pm ]
Berichttitel:  Afkicken van dopamine-agonisten

Afkicken van dopamine-agonisten



Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat het verminderen van de dosering van dopamine-agonisten, soms tot acute ontwenningsverschijnselen kan leiden die lijken op de verschijnselen die gemeld worden door cocaïneverslaafden - met inbegrip van angst, paniekaanvallen, depressie, zweten, misselijkheid, gegeneraliseerde pijn, vermoeidheid, duizeligheid en hunkeren naar drugs. Deze symptomen kunnen ernstig zijn en worden niet verlicht door andere Parkinson-medicijnen.

"Net als cocaïne en metamfetamine, stimuleren dopamine-agonisten de zenuwbanen in de hersenen die met beloning te maken hebben. Om deze reden is het logisch dat zij vergelijkbare ontwenningsverschijnselen opwekken, vooral als de dosering hoog is," zegt senior auteur Dr Melissa J Nirenberg. Dopamine- agonisten zoals Requip en Sifrol zijn zeer effectieve geneesmiddelen die worden voorgeschreven aan patiënten met de ziekte van Parkinson die te veel bijwerkingen krijgen van de levodopa. Meestal gaat het om abnormale onwillekeurige bewegingen, ook wel dyskinesieën genoemd.

In de afgelopen jaren is er een toenemende bezorgdheid over de bijwerkingen van dopmine-agonisten. Met name het feit dat ze kunnen leiden tot ongecontroleerd, dwangmatig gedrag bekend als stoornissen in de impulscontrole. Deze stoornissen als dwangmatig eten, gokverslaving, kopen, hyperseksualiteit en Internetverslaving, worden gemeld bij ongeveer 14 procent tot 17 procent van de parkinsonpatiënten die deze geneesmiddelen gebruiken. Ze treden ook op bij mensen met andere medische aandoeningen dan parkinson.


Patiënten zijn zich vaak niet bewust van hun verslavend gedrag, of ze bespreken het niet met hun arts omdat ze hun gedrag ontkennen. Ze schamen zich voor hun gedrag of zijn zich niet bewust dat het een medicijnbijwerking is.
Een bijkomend groot probleem is dat sommige patiënten last hebben van ernstige, zelfs ondraaglijke onthoudingsverschijnselen wanneer hun dosering wordt verlaagd. In deze context is het zeer belangrijk dat artsen en hun patiënten goed overleggen over het gebruik van dopamine-agonisten
en voorzichtig zijn met het verminderen van de dosering," zegt Dr Nirenberg.

Dr Nirenberg's aanbeveling is dat patiënten zich op de hoogte stellen van de bijwerkingen veroorzaakt door agonisten. "Vraag familieleden en vrienden om kritisch te zijn op compulsief gedrag." De huidige studie werd ondersteund door de Parkinson's Disease Foundation.
Bron: ScienceDaily
Geplaatst: 17-01-2010

Hans Bogers

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/