Parkinson Vereniging

Forum Parkinson Vereniging
Het is nu ma apr 23, 2018 3:41 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di mei 05, 2009 7:09 pm 
Offline

Geregistreerd: zo nov 16, 2008 8:23 pm
Berichten: 21
Woonplaats: prov. Groningen
Hoi,
Wat mij sinds ik zvp heb boeit en mij dus vrij hoog zit zijn de ontwikkelingen op het gebied van stamcelonderzoek. Dat is een compleet andere manier van aanpak van de zvp dan het toedienen van allerlei verschillende (goed werkende) medicijnen. De medicatie van heden is gericht op klachtenvermindering en de progressie van zvp trachten te beïnvloeden (Azilect oa).
Stamcel is een andere tak van sport en is voor zvp best wel belangrijk, er is enige hoop.
Obama wil onderzoek stimuleren en er zijn reeds positieve ontwikkelingen.
Helaas las ik ook in een magazine dat er voor de mensen met parkinson weinig hoop is omdat dat nog wel 20 jaar duurt alvorens er een stap in de goede richting kan worden gemaakt.
Nu zit ik regelmatig op het forum te lezen omdat ik er veel van leer, maar wat ik vreemd vindt is dat er, of ik moet niet goed hebben gekeken, recent niets over stamcel staat geschreven.
Wie weet er meer van ?? en heeft info/wetenswaardigheden/nieuws etc.

Met vriendelijke groet, Simon


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Stamcellen ?
BerichtGeplaatst: wo mei 06, 2009 10:40 am 
Offline

Geregistreerd: za apr 25, 2009 10:07 am
Berichten: 247
Beste Simon,

Regelmatig verschijnen publicaties op het internet over stamcel onderzoek, helaas is grotendeels hiervan in het Engels.

Op mijn website verschijnen regelmatig vertalingen van deze publicaties,
ze zijn echter niet allemaal even begrijpelijk maar geven wel een indruk
van de laatste ontwikkelingen. http://www.clubhuistrem01.nl

Als voorbeeld tref je onderstaand een voorbeeld, wil je nog meer, laat
het dan even weten.

An Inexhaustible Source Of Neural Cells
Een onuitputtelijke bron van Neurale Cellen

Feb. 17, 2009) —

Onderzoek wetenschappers in Bonn zijn er in geslaagd om de zogenaamde hersenen stamcellen uit menselijke embryonale stamcellen af te leiden. Deze kunnen niet alleen bijna onbeperkt in cultuur worden geconserveerd, maar kunnen ook dienen als een onuitputtelijke bron van uiteenlopende typen neurale cellen. De wetenschappers hebben ook aangetoond dat deze neurale cellen in staat zijn synaptisch in de hersenen te integreren.
( synaptisch = met betrekking tot onderling contact tussen zenuwcellen )

Al jaren, leek stamcelonderzoek tussen twee werelden te worden verdeeld: aan de ene kant, waren de embryonale stamcellen - almachtig, met onbeperkte mogelijkheden voor ontwikkeling, en aan de andere kant, waren de zogenaamde somatische stamcellen, dat werd verkregen uit volwassen weefsel, maar had slechts beperkte mogelijkheden voor zelf-vernieuwing en ontwikkeling.
(somatisch = op het lichaam werkend)

Wetenschappers in Bonn zijn er nu in geslaagd om deze twee werelden te combineren: ze hebben hersenen stamcellen afgeleid van bijna onbeperkte zelf-vernieuwings capaciteit en instandhoudings potentieel van menselijke embryonale stamcellen. Door het gebruik van deze stabiele cellijnen waren ze toen in staat om een continue in-vitro-aanbod te verkrijgen van diverse soorten van menselijke neurale cellen met inbegrip van, bijvoorbeeld, zij die faalden met de ziekte van Parkinson.
(in-vitro = in een reageerbuis)

Met behulp van de nieuwe cellen, zijn onderzoekers nu ook in staat om hun behoefte aan embryonale stamcellen te verminderen, die tot nu toe onmisbaar was als basismateriaal voor elke individuele cel creatie proces. "De nieuwe cellen, in tegenstelling, dienen als een onuitputtelijke bron: ze boden een aanbod van menselijke neurale cellen gedurende een periode van maanden en jaren zonder een beroep te doen op aanvullende embryonale stamcellen", verklaart prof. dr. Oliver Brüstle, hoofd van het onderzoek team van het Instituut voor Reconstructieve Neurobiologie aan de Universiteit van Bonn

Met behulp van dierproeven, leverden de onderzoekers in Bonn rechtstreeks bewijs dat deze kunstmatig verkregen neurale cellen ook zouden functioneren. Getransplanteerd in de hersenen van een muis, maakten deze cellen contact met de ontvangende hersenen en waren vervolgens in staat om signalen zowel te verzenden als te ontvangen."Dit is het eerste directe bewijs dat neurale cellen afkomstig van menselijke stamcellen in staat zijn synaptische in de hersenen te integreren" verklaart dr. Philipp Koch, de oorspronkelijke auteur van deze studie.

De wetenschappers in Bonn hopen nu ook deze onuitputtelijke bron van cellen te exploiteren en neurondegeneratieve ziekten en mogelijke actieve stoffen direct in de menselijke neurale cellen te bestuderen . Brüstle en zijn team waren de eerste wetenschappers in Duitsland die toestemming kregen voor de import van menselijke embryonale stamcellen.

Ze hadden een belangrijke rol gespeeld in de publieke discussie over dit veelbesproken onderwerp. "Onze huidige resultaten maken duidelijk hoe soepel het onderzoek naar embryonale en somatische stamcellen kunnen worden gecombineerd, en tegelijkertijd, hoe belangrijk dit is", benadrukt Brüstle. Hun resultaten zijn gepubliceerd in de nieuwste editie van de Proceedings of the National Academie van Wetenschappen PNAS.

________________________________________
Adapted from materials provided by University of Bonn, via AlphaGalileo.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: stamcellen?
BerichtGeplaatst: zo mei 10, 2009 5:28 pm 
Offline

Geregistreerd: za apr 25, 2009 10:07 am
Berichten: 247
Beste Simon,

De laatste ontwikkelingen omtrent stamcellen.

Tumor Growth Neutralized In Embryonic Stem Cell Therapy
Tumorgroei geneutraliseerd in embryonale stemcel therapie (7-5-2009)

Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem hebben een methode ontdekt om potentiële tumor-risicofactoren te elimineren door gebruikmaking van menselijke embryonale stamcellen. Hun werk maakt de weg vrij voor verdere vooruitgang op het veelbelovende terrein van stamcel therapie

Menselijke embryonale stamcellen zijn in theorie in staat zich te differentiëren naar alle cellen van het volwassen menselijk lichaam (en zijn dus gedefinieerd als "pluripotent").
Dit vermogen samen met het vermogen om, voor onbepaalde tijd in cultuur, ongedifferentieerd te blijven, maakt regeneratieve geneesmiddelen door het gebruik van menselijke embryonale stamcellen die een potentieel ongekend instrument zijn voor de behandeling van verschillende ziekten, waaronder diabetes, de ziekte van Parkinson en hartfalen.
(Pluripotentie = een status van een cel. Een pluripotente cel is in staat om alle cellen te vormen die een individu bezit, dus zonder het extra-embryonaal weefsel zoals placenta. Pluripotente cellen kunnen cellen vormen uit alle 3 de kiemlagen en kan ook gameten vormen.)
( Differentiation = het biologische proces van verwerving van gespecialiseerde, morfologische, fysiologische en chemische eigenschappen)

Een belangrijk nadeel om stamcellen te gebruiken, nochtans, blijft de aangetoonde tendens van dergelijke cellen om uit te groeien tot een specifiek soort tumor, genaamd teratoma, toen ze waren geïmplanteerd in muizen bij laboratorium experimenten. Er wordt van uitgegaan dat dit tumorigene eigenschap ook tot uiting komt bij transplantatie bij menselijke patiënten. De ontwikkeling van tumoren van embryonale stamcellen is vooral een raadselachtig gegeven omdat deze cellen als volkomen normale cellen starten.
(Teratome = een uit meerdere kiembladen opgebouwd, vaak moeilijk van een misvorming te onderscheiden organismoide gezwel )

Een team van onderzoekers (van het Stem Cell-eenheid van de Afdeling Genetica bij de Silberman Instituut voor Life Sciences aan de Hebreeuwse Universiteit) heeft aan verschillende benaderingen gewerkt om met dit probleem om te gaan.

In hun laatste project, hebben de onderzoekers de genetische basis van de tumor vorming van menselijke embryonale stamcellen geanalyseerd en hebben een sleutel-gen geïdentificeerd dat betrokken is bij dit unieke tumorigenicity. Dit gen, genaamd Survivin wordt uitgedrukt bij de meeste soorten kanker en in het vroege embryonale stadium, maar het is bijna volledig afwezig bij normaal weefsel van volwassen.

De Survivin gen is vooral sterk uitgedrukt in ongedifferentieerde menselijke embryonale stamcellen en hun afgeleide tumoren. Door het neutraliseren van de activiteit van Survivin in de ongedifferentieerde cellen, alsmede in de tumoren, waren de onderzoekers in staat om geprogrammeerde celdood (apoptose) in die cellen te initiëren..
(Apoptose = (celdood) Natuurlijke celproces dat leidt tot het afsterven van cellen die een afwijking vertonen en daardoor niet (meer) goed functioneren.
Als de apoptose-processen zijn geblokkeerd, bijvoorbeeld door genetische aanleg (bijv. genoom-defecten), virussen of chemicaliën (o.a. roken), kunnen cellen met afwijkingen zich ongehinderd vermenigvuldigen, waardoor kankergezwellen kunnen ontstaan.)

Deze remming van dit gen juist vóór of na de transplantatie van de cellen kunnen de kans op vorming van tumoren minimaliseren, maar de onderzoekers zijn voorzichtig omdat een combinatie van strategieën nodig kan zijn voor de grote bezorgdheid over de veiligheid met betrekking tot de vorming van tumoren door menselijke embryonale stamcellen.

Een verslag over dit nieuwste project van de Hebreeuwse Universiteit stamcellen onderzoekers verscheen in de online editie van Nature Biotechnology. De onderzoekers zijn onder leiding van Nissim Benvenisty, die de Herbert Cohn professor is van Cancer onderzoek, en Ph.D. student Barak Blum. Anderen die aan dit project werkten zijn
Ph.D. student Ori Bar-Nur en laboratorium technicus Tamar Golan-Lev.

Groeten,
Rob


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo mei 10, 2009 6:41 pm 
Offline

Geregistreerd: zo nov 16, 2008 8:23 pm
Berichten: 21
Woonplaats: prov. Groningen
Hoi Rob,

Waardeer het enorm, denk dat veel forumgangers dit met plezier zullen lezen.

Simon


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Stamcellen ?
BerichtGeplaatst: do mei 14, 2009 9:36 am 
Offline

Geregistreerd: za apr 25, 2009 10:07 am
Berichten: 247
Beste Simon en andere lotgenoten,

Via deze link een artikel over stamcel therapie,
http://www.kennislink.nl/publicaties/we ... eltherapie.

Succes ermee,
Rob


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Uitleg over stamcellen
BerichtGeplaatst: do mei 21, 2009 12:04 pm 
Offline

Geregistreerd: za apr 25, 2009 10:07 am
Berichten: 247
Beste Lotgenoten,

Op de website : "dit is biotechnologie"
http://www.ditisbiotechnologie.nl/mens- ... tamcellen/

Treft u informatie over stamcellen, zonder medische termen en
zeer begrijpelijk taal.

Een citaat;
"De bevruchte eicel is de moeder van alle cellen in ons lichaam. Terwijl een hersencel altijd hersencel zal blijven, kan een bevruchte eicel nog uitgroeien tot allerlei verschillende cellen. Een cel die dat kan noemt men een stamcel."

Groeten,
Rob


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: zo jun 07, 2009 1:24 pm 
Offline

Geregistreerd: za apr 25, 2009 10:07 am
Berichten: 247
Researchers Race to Strip Stem Cells of Cancer Risk ( 2-6-2009)
http://www.michaeljfox.org/newsEvents_p ... cfm?ID=502
Onderzoekers racen om stamcellen te ontdoen van het risico op kanker

De race naar ambachtelijke stamcellen die de deugden, maar niet de bekendheid, van hun embryonale broeders gezichten zijn de laatste horde: het wordt veilig genoeg om patiënten te helpen.
Onderzoekers hebben een vlaag van vooruitgang in de afgelopen maanden in de ontwikkeling van "geïnduceerde pluripotente 'stamcellen onthuld. "Het gebied van de geïnduceerde pluripotente stamcellen is waarschijnlijk één van de meest snelst bewegende gebieden van de biologie", zegt onderzoeker Leonard Zon van Children's Hospital in Boston.
( Induced = veroorzaakt )
(Pluripotentie` is een status van een cel. Een pluripotente cel is in staat om alle cellen te vormen die een individu bezit, dus zonder het extra-embryonaal weefsel zoals placenta. Pluripotente cellen kunnen cellen vormen uit alle 3 de kiemlagen en kan ook gameten vormen.)

Gekweekt van volwassen huid, worden deze cellen genetisch omgezet om dezelfde niet-gespecialiceerde functie te hebben die embryonale cellen zo belangrijk maakt. Embryonale stamcellen zijn meestercellen die kunnen groeien in bloed, hersenen, bot en elk soort weefsel, vergroten de hoop van onderzoekers op een regeneratieve medicijn, een tijdperk waarin artsen organen kunnen laten groeien voor transplantatie gegadigden of weefsel om spinale letsel te behandelen.

In januari, keurde het Food and Drug Administration een experimenteel verlammingsregime goed dat de eerste klinische proef was van een embryonale stamcel behandeling. Maar de cellen waren omgeven door controverse van de afgelopen tien jaar, omdat zij werden verzameld door het vernietigen van een vroege fase van menselijke embryo's, een feit die in 2001 President Bush ertoe bracht om de federale uitgaven voor onderzoeken te beperken. . Voorzitter Obama heeft dit besluit in maart omgekeerd.

Geïnduceerde pluripotente stamcellen wijken af van dat geschil maar hebben een van hun eigen. De enige Genen die de functie van huidcellen kunnen veranderen zijn kankergenen, dus elk voordeel zou een dodelijk risico dragen. "Wat de onderzoekers hebben bereikt is het ontdekken van de reset-knop voor de cel, maar de manier waarop ze het momenteel onderdrukken is door het hard met een ball-peen hamer te raken," schreef de bioloog, van de Universiteit van Wisconsin, PZ Myers in 2007 in zijn populaire wetenschap blog, Pharyngula.

Four different methods, same result
Vier verschillende methoden, hetzelfde resultaat

Tot dusver dit jaar, hebben onderzoekers geopenbaard dat er vier manieren zijn om kanker genen te verwijderen:

-- Twee internationale teams, een geleid door Keisuke Kaji van de Britse Universiteit van Edinburgh en de andere onder leiding van Andras Nagy van Mount Sinai Hospital in Toronto, hebben afzonderlijk aangekondigd dat er wegen zijn om ruwe DNA die de kankergenen bevatten in de cellen op te nemen en dan het DNA te strippen als de genen eenmaal hun werk hebben gedaan, een proces dat een paar mutaties in de cellen achter laat.

-- Een groep onder leiding van Rudolph Jaenisch van het Whitehead Institute in Cambridge, Mass, gebruikt verwijderbare virussen om de kanker genen te leveren. Zodra de virussen waren verwijdert, bleven alleen sporen van de kankergenen achter.

-- Een groep onder leiding van embryonale stamcellen pionier James Thomson van de Universiteit van Wisconsin, voegde de kankergenen toe aan free-floating (vrij drijvende) plasmidgenen die niet tot de kern van de cel gaan. Omdat de kankergenen niet in de kern zijn, verdwijnen zij wanneer de cellen reproduceren, zij worden netjes verwijdert uit latere generaties van cellen.
(Een `plasmide` is een cirkelvormige streng DNA die zich buiten het chromosomaal DNA bevindt van sommige eencellige organismen. Met dit DNA kan genetische informatie tussen bacteriën onderling en zelfs tussen verschillende soorten worden uitgewisseld)

-- Vorige week heeft een groep, geleid door Kwang-Soo Kim van de Harvard Medical School, gemeld dat de huidcellen worden behandeld met eiwitten van de kankergenen, niet de genen zelf, hebben twee geïnduceerde cellijnen, of kolonies gecreëerd.

Ongeveer 100 keer minder efficiënt bij de aanvang van de celvariëteiten dan de andere methodes, het proces zou verbeterd moeten worden door het zuiveren van de eiwitten, zegt studie co-auteur Robert Lanza van Advanced Cell Technology. "Deze cellen moeten volledig veilig zijn omdat wij geen genen hebben gebruikt om ze te maken", zegt hij.

Zelfs indien het risico op kanker wordt geëlimineerd, erkennen de wetenschappers dat er andere vragen zullen zijn.

"We bewegen ons in een tijd om goed naar deze cellen te kijken, en te zien of ze echt identiek zijn aan embryonale cellen. We zien enige tekens van wat subtiele verschillen kunnen zijn," zegt Thomson.

Ik voorspel dat wij de komende maanden een reeks van rapporten zullen zien (iPS cellen) die niet precies hetzelfde zijn als embryonale stamcellen op een manier die voor hun therapeutische waarde zinvol zou kunnen zijn," zegt Zon. "Daarom is het zeer belangrijk om het werk met embryonale stamcellen te continueren, het gouden standaardpunt van vergelijking voor het gebied."

Potential for genetic errors remains
Het potentieel voor genetische fouten blijft

De echte zorg is de mogelijkheid dat mutaties zullen opspringen bij vervanging van weefsels groei van geïnduceerde cellen die te snel zijn gereproduceerd, zegt Thomson. Het potentieel voor genetische fouten groeit met elke reproductie cyclus, zegt hij.

But Zon is optimistic.
Maar Zon is optimistisch

"Herprogrammering van cellen beweegt zich zeer snel", zegt Zon. "Over niet al te lange tijd, denk ik dat we een zeer lekkere cocktail van factoren zullen hebben die deze cellen zullen creëren zonder ze permanent te veranderen."


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma okt 26, 2009 6:45 pm 
Offline

Geregistreerd: ma okt 26, 2009 3:23 pm
Berichten: 2
Lotgenoten
Tijdens het zoeken naar de stand van zaken aangaande stamcelonderzoek stuitte ik op de kliniek XCell Center in Keulen dat stamcel therapie toepast en beweert gunstige resultaten te boeken. Ik las ook het relaas van een oudpatient van hen dat dit ondersteunt. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. Mijn vraag is dan ook: wie heeft er daadwerkelijk ervaring mee, is het echt zo doeltreffend? Ik probeer hier wat meer over te weten te komen, al is het maar om te voorkomen dat we beduveld worden. Maar als er echt goede ervaringen mee zijn moeten we dat ook weten.
Ik ben erg benieuwd naar de reacties.
Mariette


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma okt 26, 2009 11:44 pm 
Offline

Geregistreerd: za maart 15, 2008 12:40 pm
Berichten: 746
Woonplaats: Gelderland
De makers van de nogal commercieel ogende website, geven zelf aan dat het nog maar bij elf mensen met de ZvP is toegepast, zonder controlegroep, op verschillende wijzen (in de rug en in de schedel) en dat de evaluatie eruit bestond dat op kennelijk per patiént wisselende tijden na de behandeling gevraagd is of de patiënt zich beter voelde.
Het minste van mijn bezwaren, de kleine groep, zien ze zelf ook in.
The survey was conducted one to six months after treatment.
The XCell-Center realizes these preliminary results are limited in scope due to the small number of patients surveyed
http://www.xcell-center.com/treatments/ ... inson.aspx
Voor het belang van onafhankelijkheid van de onderzoekers hebben ze helaas kennelijk ook geen oog.
Te hopen is, dat dit een goede behandeling wordt, maar dat weten we niet.
Koos
PS Ik raad iedereen die zich hier aan zou willen wagen, aan goed te checken of onvoorzienbare posten verekerd zijn.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma nov 09, 2009 1:00 am 
Offline

Geregistreerd: za maart 15, 2008 12:40 pm
Berichten: 746
Woonplaats: Gelderland
Ik heb de mening van de vereniging tegen de kwakzalverij gevraagd over die XCell-centers. http://www.kwakzalverij.nl/ Zij schrijven:
Citaat:
Geachte heer de Geest,

Ik heb uw vraag voorgelegd aan ons bestuurslid prof. M. Vermeulen,
hoogleraar neurologie AMC te Amsterdam, die mij de volgende reactie
stuurde:

Dit is een bekende kliniek. Deze therapie zoals zij die geven is
onwerkzaam, daarover bestaat bij neurologen in binnen en buitenland
geen twijfel. Stamcel therapie is nog niet uit de ontwikkelingsfase.
Daar in Keulen spuiten ze zomaar wat stamcellen in. Omdat het veilig
gebeurt mag het in Duitsland. Werkzaamheid hoeft niet te worden
aangetoond. Het wordt ook in Duitsland niet vergoed.

Ik hoop dat uw vraag hiermee beantwoord is, met vriendelijke groet,
Frits van Dam, secretaris
Vereniging tegen de Kwakzalverij


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: stamcellen behadeling
BerichtGeplaatst: ma nov 16, 2009 7:21 pm 
Offline

Geregistreerd: ma nov 16, 2009 6:30 pm
Berichten: 1
Hallo
Ik las laatst over een stamcel behadeling .
van Xcell-center uit Duitsland.
Is er iemand die daar ervaring mee heb????????
Of dat wel of niet betrouwbaar is hoor ik dat graag.

mVG klaas61


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma nov 16, 2009 10:01 pm 
Offline

Geregistreerd: za maart 15, 2008 12:40 pm
Berichten: 746
Woonplaats: Gelderland
Zie hierboven; is bedrog


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do feb 18, 2010 9:00 pm 
Offline

Geregistreerd: za maart 15, 2008 12:40 pm
Berichten: 746
Woonplaats: Gelderland
Citaat:
Medische Adviesraad
Al geruime tijd wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan met stamcellen, waarbij de gedachte is dat stamcellen de productie van dopamine kunnen overnemen van die cellen die bij de ziekte van Parkinson te gronde gaan. Bij het onderzoek dat tot op heden gedaan is, gaat het telkens om stamcellen die via een neurochirurgische ingreep in de hersenen geplaatst zijn. De resultaten zijn wisselend en er is nog veel onderzoek nodig om te kunnen beoordelen of dit soort behandelingen zinvol en veilig zijn.

Met zekere regelmaat verschijnen in de pers en op het internet verhalen van mensen die met stamcellen behandeld zijn. Voor zo ver valt na te gaan gaat het daarbij altijd om stamcellen die uit het eigen beenmerg gewonnen zijn en in het bloed zijn geïnjecteerd of in het ruggevocht (liquor) zijn toegediend. Vaak ook gaat het om juichende verhalen met goede tot zeer goede resultaten. Er is echter geen enkel medisch-wetenschappelijke onderbouwing van deze behandeling en daar wat het om de behandeling van de ziekte van Parkinson gaat, is de Medisch Advies Raad van mening dat het om kwakzalverij gaat. Een dergelijke behandeling wordt dan ook ten zeerste afgeraden.
Namens de MAR, Ad. Hovestadt, secretaris


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling