Parkinson Vereniging

Forum Parkinson Vereniging
Het is nu wo apr 01, 2020 8:51 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo dec 01, 2010 1:52 pm 
Offline

Geregistreerd: di apr 08, 2008 10:36 am
Berichten: 261
Woonplaats: wassenaar
Bres artikel -1582 woorden Hans Bogers
In oktober 2010 kwamen uit de hele wereld wetenschappers en belangstellenden bij elkaar in de vergaderzalen van de Universiteit van Amsterdam. Het bijzondere aan deze bijeenkomst was dat wetenschappers in de universiteitsruimte van gedachten konden wisselen over wat wellicht tot de oudste vormen van bewustzijnsverandering voert. Het onderwerp was de verdere ontwikkeling van psychedelische middelen en entheogene (het goddelijke binnen jezelf ontdekken) planten. In duizenden jaren oude oude Indiase geschrift de Rig Veda worden al verwijzingen gemaakt naar Soma als weg naar bewustzijnsverruiming. Wereldwijd zijn tientallen plantensoorten psychoactief en omgeven door een sjamanistische cultuur en vormen zij een cultureel erfgoed dat steeds meer uit de vergetelheid wordt verlost.
Mijn eigen ervaring met de Braziliaanse Santo Daime religie, dat ayahuasca gebruikt in haar religieuze bijeenkomsten zorgde er voor dat ook ik met de lange arm van justitie te maken kreeg.
Gedurende een eredienst in 2001 in Amsterdam werd ik samen met de leidster van de Amsterdamse kerk gearresteerd en drie dagen en nachten vastgezet als handelaar in harddrugs. Tijdens door Europol gecoördineerde politieacties werden in verschillende Europese landen invallen in Santo Daime kerken gedaan en deelnemers van hun bed gelicht.
Gelukkig hadden wij ons goed voorbereid door dertien getuigen-deskundigen op te roepen die vanuit hun deskundigheid als arts, neuroloog, toxicoloog, historicus en antropoloog konden verklaren dat het hier een eeuwenoud religieus gebruik betrof dat in Brazilië zijn ontstaan kent.
Helaas was de officier van Justitie minder voortvarend om de kerkleiders te vervolgen, zodat mr. Adéle van der Plas, als advocaat van de Santo Daime kerken, een ongebruikelijke stap diende te nemen. In een verzoekschrift eiste zij namens de Santo Daime kerken dat de officier van justitie een dagvaarding tegen de kerkleiders diende uit te brengen. In de met spanning tegemoet geziene uitspraak in 2001 bevestigde de meervoudige kamer van het Amsterdamse gerechtshof dat het hier wel degelijk om een authentiek religieuze groepring ging, die op basis van artikel 3 van de Europese Rechten van de mens godsdienstvrijheid genoot.
Sindsdien is de Santo Daime kerk gestaag gegroeid en wekelijks vinden er in Nederland bijeenkomsten plaats met honderden deelnemers.
Gezien deze justitiële voorgeschiedenis was de keuze voor de universiteit in Amsterdam als verzamelplaats voor de eerste wetenschappelijke conferentie over psychedelica en entheogene planten een goede keuze.
Tientallen wetenschappelijk opgeleidde sprekers waaronder de historicus dr. Stephen Snelders en de juriste mr. Adéle van der Plas stonden uitgebreid stil bij de lange geschiedenis van deze vormen van bewustzijnsverruiming, waarbij altijd juridische uitdagingen overwonnen dienden te worden.
Na aanvankelijke tegenwerking door de autoriteiten is de eerder genoemde Santo Daime religie inmiddels wereldwijd verspreid en vinden er zelfs in de conservatieve Verenigde Staten erediensten plaats. Ayahuasca gebruik was daar al voorafgegaan door het gebruik van de peyote cactus door leden van de Native American Church. Ook peyote stond oorspronkelijk op een verboden list, maar in de door de kerk georganiseerde bijeenkomsten genieten zij wettelijke bescherming tijdens het

gebruik van hun sacrament. Zoals bekend waren veel indianen in de reservaten verslaafd geraakt aan door blanke geïntroduceerd vuurwater, waarmee alcoholverslaving epidemische vormen had aangenomen. Voor buitenstaanders wellicht opmerkelijk maar in de reservaten waar de Native American Church bijeenkomsten hield was het alcoholprobleem sterk afgenomen.
Door een spirituele impuls te geven aan de levens van aan middelen afhankelijke mensen kunnen grote gezondheidswinsten worden geboekt.
Eenzelfde boodschap hadden diverse wetenschappers over het plantmiddel Ibogaine dat een uitkomst voor drugsverslaving zou kunnen bieden. Naast de spirituele revelatie heeft dit plantmiddel de prettige bijkomstigheid dat het ook op fysiek niveau ontwenningsverschijnselen tot een minimum beperkt. In verschillende landen wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar Ibogaine dat mogelijk een hulp gaat bieden in de uit de hand lopende kosten van verschillende vormen van drugsverslaving. Interessant was ook dat LSD gebruikt wordt in wetenschappelijk onderzoek om clusterhoofdpijn te bestrijden. MDMA oftewel Ecstasy wordt gebruikt in psychotherapie voor patiënten met Post Traumatische Stress stoornissen. Nog een compliment voor onze zuiderburen: in België vindt daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek plaats naar de rol van MDMA als hulp tijdens psychologische therapiesessies. Onze buren zijn voortvarender in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica dan het als progressief bekend staande Nederland.De onderzoeker Daniel Waterman gaf in een lezing aan dat, indien anderen geen schade wordt aangedaan, het een fundamenteel mensenrecht is dat men zijn of haar bewustzijn kan en mag veranderen. Dat de gebruikte middelen veilig zijn voor de gebruiker zelf is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Essentieel is dat de middelen uit de taboesfeer worden gehaald en dat een goede begeleiding door ervaren gebruikers kan plaatsvinden. Een definitie van het uit de drugscene gevreesde begrip `bad trip` is te veel informatie onder ongunstige omstandigheden en zonder de juiste begeleiding.
In het werk van de hierna uitgebreid te bespreken psychiater Stanislav Grof kwam naar voren dat aanvankelijk ongunstig lijkend te verlopen sessie met veel emotioneel lijden onder de juiste omstandigheden en begeleiding transformerende ervaringen konden worden. Precies zoals in het oude Griekenland bij de mysteriën van Elyseus het plantaardige middel Kykeon werd gebruikt om goed voorbereidde leerlingen te initiëren in de spirituele werelden.
Uitdrukkelijk werd tijdens de conferentie afstand genomen van de soms apostolische jaren zestig, waarin het gebruik van psychedelica op straat terechtkwam. Dit alles resulteerde in inderhaast opgestelde verboden waarmee deze middelen werden verbannen uit het dagelijks gebruik. Helaas stopte daarmee ook het wetenschappelijk onderzoek naar deze middelen Nu zowel langs wetenschappelijke conferenties, als deze aan de Universiteit van Amsterdam, als de gestage verspreiding van de entheogene religies een nieuw tijdperk lijkt aangebroken lijkt het moment gunstig voor een nieuwe stap in deze oeroude vorm van bewustzijnsverruiming.
Tot besluit van de geslaagde conferentie kocht ik in 2010 uitgebrachte vertaling van een boek van de Tjechoslowaakse psychiater Sanlislav Grof.
Deze man zijn levensloop vertegenwoordigd voor mij een echte heldenenreis zoals de bekende Joseph Campbell in zijn mythische verhalen naar voren brengt.
Om in een atheïstisch land achter het IJzeren Gordijn psychiatrische patiënten LSD te laten gebruiken en dan de losgekomen ervaringen als herbeleefde geboorte- en doodservaringen te valideren en deze in een transpersoonlijk kader te plaatsen is voor mij het bewijs van “out of the box “kunnen en durven denken. Deze eigenschap is noodzakelijk willen de ervaringen binnen psychedelische sessies op de juiste wijze te kunnen plaatsen.
Toen vanwege restrictieve wetgeving, de inmiddels naar de V.S. geëmigreerde psychiater het onmogelijk gemakt werd om met LSD therapie zijn werkzaamheden voort te zetten koos hij voor een niet psychotrope werkwijze.
Door het zogenaamde holotrope werk met ademhaling, gecombineerd met muziek en gespreksessies wist hij identieke ervaringen bij deelnemers te bereiken.
Naar mijn mening is Stanislav Grof in staat geweest een uitgebreide kaart van de menselijke psyche, bestaande uit het biografische, het rondom de geboorte en transpersoonlijke domeinen te schetsen die voor veel psychische en fysieke problemen een oplossing lijkt te geven. Verschillende “niet- alledaagse bewustzijnstoestanden´ verschaffen toegang tot deze gebieden van de geest. Wanneer deze ervaringen onder goede begeleiding en onder de juiste omstandigheden plaatsvinden, kunnen ze een buitengewoon transformerende en genezende werking hebben.
Uit hedendaagse bewustzijnsonderzoek is gebleken dat het geboorteproces een enorm belangrijke rol speelt in de vorming van de persoonlijkheid en de ontwikkeling van diverse psychische aandoeningen. Ook transpersoonlijke verschijnselen kunnen een belangrijke rol spelen bij emotionele en psychosomatische aandoeningen. Door middel van holotrope bewustzijntoestanden, opgewekt door zogenaamde experimentele therapievormen, kunnen traumatische indrukken herbeleefd en geïntegreerd worden. Dit verwerkingsproces dat door Grof wordt omschreven als de psychospirituele dood en wedergeboorte heeft allerlei mystieke aspecten die in zijn boek uitgebreid besproken worden.
Stanislav Grof is auteur van meer dan achttien boeken en een van de grondleggers van de transpersoonlijke psychologie. Met zijn vrouw Christina ontwikkelde hij holtroop ademwerk, een experimentele vorm van therapie en zelfverkenning. Grof staat vooral bekend om zijn klassieker LSD Psychotherapie, waarin hij vertelt over zijn ervaringen met psychedelische therapie, in de tijd dat LSD en mescaline nog beschikbaar waren voor wetenschappelijk onderzoek.
Dat niet alles voorspoedig loop bewijst het verhaal van de Colombiaanse sjamaan Jua.
Op dinsdag 19 oktober 2010 was de indiaanse genezer Juan Ageda Chindoy op weg naar een traditionele ayahuasca ceremonie formeel gearresteerd op Houston Internationaal vliegveld door de douaneautoriteiten wegens het in bezit hebben van zijn traditionele medicijn ayahuasca. Op dit moment wordt hij aangeklaagd en er is een straf van 20 jaar tegen hem geëist in een federale gevangenis. Juan is door zijn gemeenschap en het Colombiaanse ministerie van gezondheid erkend als traditioneel genezer. Hij is een van de weinige genezers die via zijn familieband overgeërfde kennis bezit van een zich in snel tempo verslechterend ecosysteem.
Juan is vader. Echtegenoot en peetvader van 20 kleinkinderen. Hij heeft wereldwijd 300 supporters die zijn werk omschrijven als belangrijk voor hun gezondheid.

Het is onze vurige wens dat met het toenemen van kennis over de werkelijke achtergronden van de entheogene religies dit soort vervolgingen van oprechte mensen spoedig tot het verleden gaan horen. Met de legalisering van entheogene religies zijn de scheuren in de drugswetgeving duidelijk geworden Wekelijks vinden er wereldwijd honderden bijeenkomsten plats waarbij duizenden mensen hun bewustzijn verruimen zonder dat hier grote gezondheidsproblemen over gerapporteerd worden. Sterker nog: tijdens de door de Santo Daime gevraagde rechtszaak stelde de hoogleraar Benny Shanon dat in de entheogene gemeenschappen in vergelijking tot een representatieve controlegroep de entheogene groep harmonieuzer, gezonder en tevredener over hun leven rapporteerden. Dus in plaats van gezondheidsrisico’s was hier sprake van gezondheidswinst. Dat hiermee een voorbeeld van “out of the box’ denken zichtbaar werd gemaakt zal voor sommigen bevreemding oproepen, maar de komende realiteit waarin volwassen mensen onder goede omstandigheden hun bewustzijn in vrijheid en zonder justitiële dreigingen mogen veranderen is dichterbij dan gedacht.
Hans Bogers

_________________
met frisse tegenzin accepterend wat niet meer kan en nu de energie richtend op wat nog wél kan


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling