Parkinson Vereniging

Forum Parkinson Vereniging
Het is nu wo apr 08, 2020 4:38 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo dec 01, 2010 4:33 pm 
Offline

Geregistreerd: di apr 08, 2008 10:36 am
Berichten: 261
Woonplaats: wassenaar
Neuro
Ontwikkelingen rondom neurodegeneratieve ziekten
Door een dramatische toename in de vergrijzende bevolking van de Westerse wereld over de komende decades is de verwachting dat het aantal mensen van 65 jaar en ouder zal verdubbelen tot 2013. Deze ‘leeftijdsgolf’ wordt gevoed door de ‘Babyboomers’ en zal binnenkort de kust bereiken en alle aspecten van ons leven beïnvloeden, waaronder gezondheidszorg , economie en de sociale structuur. De toegenomen leeftijd is een succesverhaal en geeft opwindende mogelijkheden.
Maar op hetzelfde moment roept het geweldige uitdagingen op.
Onder deze uitdagingen zijn de chronische ziekten verbonden met ouder worden en hun veranderende patronen. Dit verslag behandelt vooral de levenslange invloeden van omgevingsfactoren voor Parkinson en hun onderliggende pathologische mechanismen. Onze wetenschappelijke kijk op deze ziekte laat ons zien dat zij nauw verbonden zijn met een aantal aspecten van de hedendaagse maatschappij.
Wij noemen deze aandoeningen het “Westerse ziektecluster model’
Bij omgeving noemen we de gehele fysische, biologische, sociale en culturele context waarin wij leven. Vanaf conceptie tot aan overlijden functioneren wij in een wereld die ons diepgaand beïnvloed. We nemen een ecologisch perspectief sinds individuen niet geïsoleerd leven, maar onderdeel zijn van families, gemeenschappen en natuurlijke systemen.
Onze resultaten laten zien dat een complexe mixture van variabelen op ieder niveau van invloed zijn op ziektegeschiedenissen in bevolkingsgroepen. Wanneer deze niet geïntegreerd aangepakt worden bestaat het risico dat ons gezondheidssysteem overweldigd wordt en de sociale en economische verbanden van gezinnen en gemeenschappen vervagen.
Vanaf de baarmoeder en vervolgens door het leven vormen omgevingsfactoren een sterke aanwijzing voor gezondheidsontwikkelingen in het latere leven.
De koers van hersenontwikkeling volgt een boog die snel na de conceptie begint en die vervolgens uitloopt na een traject volwassenheid en ouderdom. De vorm van het traject – zijn uiterlijk, lengte en vorm van verandering kan diepgaand beïnvloed worden bij vele op elkaar inwerkende genetische en milieuomstandigheden die gedurende de levensloop worden ondergaan. Vroege levensgebeurtenissen kunnen blijvende invloed hebben op het verouderende brein en zijn functies.
Hersen ‘reserve’ of doorzettingsvermogen kan van invloed zijn op het begin en de progressie van en neurodegeneratarieve condities. Progressie kan wordt vertraagd bij mensen met meer reserve en versneld bij mensen met minder reserve. Hersenreserve wordt beïnvloed door veranderend milieu variabelen te beginnen met vroege ontwikkeling.
Veel ‘neurodegeneratieve ziekten kunnen het best beschouwd worden als bestaand volgens een continuïteit eerder dan als discrete, aparte entiteiten. Een spectrum kan beter een mix weergeven van symptomen en histopathologieen zoals in veel casussen gezien wordt, zodat het moeilijk wordt om een eenduidige diagnose te stellen. Een spectrum kan beter de diverse mechanismen accommoderen van de verschillende zenuwbanen die beïnvloed worden door uiteenlopende en op elkaar inwerkende omgeving- en genetische factoren. Uiteindelijk komen deze samen in vaste zenuwbanen beïnvloed door omgeving- en genetische factoren die leiden tot een klinische ziekte.
Het is waarschijnlijk dat de twee meest voortkomende neurodegeneratieve ziekten Alzheimer en Parkinson kunnen worden vertraagd of voorkomen. In de meeste gevallen worden deze ziekten veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Deze moeten begrepen worden binnen een framewerk dat biologische, sociale en culturele dimensies bevat.
Deze dimensies worden op hun beurt vertegenwoordigd vanaf het subcelluaar naar het gemeenschapsniveau als geheel. De aanwezigheid van bepaalde genetische vertegenwoordigers kunnen het risico op deze ziekten vergroten. Maar de feitelijke pathologische processen die tot deze processen kunnen lijden worden sterk beïnvloed door omgevingsfactoren.
Onderliggende Dimensies van Neurodegeneratieve Ziekten
Bepalende omgevingsfactoren die veroudering en gezondheid bepalen zijn voedingspatronen. blootstelling aan omgevingsfactoren als milieu, waaronder chemisch en infectiemateriaal, fysieke activiteit, sociale interactie, opleiding , sociaal economische omstandigheden en actieve intellectuele oefeningen. Deze factoren handelen niet in isolatie. Zij handelen collectief samen met veelvoudige genetische invloeden waaruit gezondheid of ziekte voortkomt.
Algemene mechanismen vormen de basis van veel ziekteprocessen. Op het micro niveau, ontsteking en overmatige oxidatieve stress spelen kritische rollen in de ontwikkeling en progressie van Parkinson. Diabetes, obesity, , overdruk. verhoogde bloedwaarden en het verteringssysteem worden vaak gekenmerkt door overmatige en oxidatie stress. Zij komen ook voor in individuen in grote bevolkingsgroepen, vooral wanneer deze de moderne industrialisatie ondergaan.
Levensstijl factoren kunnen de milieufactoren beïnvloeden die het ziekte risico beïnvloeden. Hieruit vloeit voort dat ziekte niet eenvoudig het product van individuele keuze, maar worden ook gevormd door families, gezinnen en de maatschappij.
Een individu zijn of haar economische positie is de sterkste factor van zijn of haar gezondheidspositie.
Lagere sociaal economische status is een van de sterkste omstandigheden de verbonden zijn met de kans op ziekte en voortijdig overlijden.
Alle ziekten uit de Westerse ziekte Groep zijn oververtegenwoordigd in De Westerse ziekte cluster.
Een sluitend en groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken indiceert dat veel voedingsfactoren- zeker in combinatie het risico op zenuwontsteking kan vergroten.
Overtollige oxidatieve stress en neurodegeneratie zijn elkaars gevolg.
De consumptie van onverharde vetten samen met de onvoldoende inname van Omega 3 vetten vormen een voedingsbodem voor veel ziekten. Deze trend volgt ook uit de groeiende landbouwpolitiek waarbij fastfood de norm is geworden en de consumptie van sterk chemisch bewerkte voedingsmiddelen. Deze trends in voedselproductie en distributie hebben ook een grote afhankelijkheid veroorzaakt van fossiele brandstoffen. Dit belast de chemische en klimatologische invloeden en veroorzaken risico’s aan ecologische en gezondheidssituaties.
Veel chemische stoffen bevorderen excessieve oxidatieve stress. En ontsteking en dragen bij aan het risico van zenuwontsteking en neurodegeneratie. Omgevingschemische stoffen kunnen ook genetische expressie beïnvloeden en hersenontwikkeling beïnvloeden. Er bestaan een groot aantal mechanismen, dat de kans op neurodegeneratieve ziekten op later leeftijd vergroot. Chemische stoffen met reden voor bezorgdheid zijn onder ander lood,zware metalen , PCB’S. en andere blijvende organische afvalstoffen en pesticiden. Endocriene onderbrekers waaraan de bevolking regelmatig wordt blootgesteld hebben ontstekende en stofwisselingseffecten. Blootstelling aan PCB, dioxine en verschillende andere pesticiden hebben een sterke waarschijnlijkheid op Diabetes type 2, insuline resistentie en het metabolisch syndroom. Er komt ook steeds meer bewijs dat luchtvervuiling bijdraagt aan hersenontstekingen en het risico op Alzheimer –types neurodegeneratieve ziekten vergroot.
Menselijk en Ecologische Gezondheid zijn wederzijds afhankelijk. Oplossingen zijn mogelijk.
De veranderingen in onze natuurlijke, gebouwde en sociale omgevingen gedurende de 20e eeuw in de VS en veel andere landen hebben sterk bijgedragen aan een toegenomen levensverwachting en andere indicatoren van menselijke ontwikkeling. Echter veel veranderingen wijzigden ook de condities onder welke veel mensen leefden dichtbij of voorbij de grenzen van chronische ziekten die de kwaliteit van leven sterk ondermijnden.
Naar boven bijgestelde leeftijdsgrenzen in obesitas diabetes, hypertension , astma en sommige vormen van kanker zijn illustratief. Onze taak is het niet alleen om te reageren op de medische en sociale noodzaak van de individuen die ziek zijn of in de gevarenzone verkeren.
Maar ook de condities te optimaliseren zodat minder mensen in de gevarenzone belanden.
De bewijzen in dit rapport tonen aan dat sleutelbegrippen in gezond leven zijn inbegrepen:
Gezond eten en volwaardig voedsel
Fysiek en mentaal actief blijven
Het vermijden van schadelijke gifstoffen en verontreinigers
Sociaal betrokken blijven bij familie, vrienden en de maatschappij.
Zowel op zichzelf als collectief kan deze benaderingen oxidatieve stress verminderen, ontstekingen en andere pathologische biologische zenuwbanen en het helpen het risico van obesitas, overgewicht, dementie en ziekten van de Westerse ziektecluster voorkomen.
Individuele acties zijn niet genoeg.
Beleidsvoornemens op veel niveaus zijn nodig en kunnen grote invloed hebben op individuele- als volksgezondheid
Het aanmoedigen van een meer lokaal , divers, en volwaardige voedselproductie eerder dan fabrieks boerderijen zou het voedingspatroon verbeteren. Tevens zou dit de milieudruk van het landbouwbedrijf en de lokale economie verminderen en de lokale economie versterken. Het zou de afhankelijkheid van pesticiden verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstof voor lange afstand vervoer eveneens verminderen. Dit zou op zijn beurt weer het lucht en watergebruik terugbrengen zowel als de greenhouse emissies.
Veel van de chronische ziektenlast zou kunnen worden teruggebracht door de brede context van gezondheid en het priotiseren van gezondheidspreventie op veel niveaus –van het individu, de familie, de maatschappij en het ecosysteem. Door onze levenscycli is ons leven diep verbonden met andere stadia van het leven. En het ecosysteem om ons heen is letterlijk ons levensbloed.
Gelukkig hebben we veel gelegenheden om gezamenlijk gezondheidswinst te boeken door de levenscycli en zo de gedegradeerde ecosystemen te herstellen.
Op deze wijze kunnen we menselijk en ecologische gezondheid bereiken die wederkerig en noodzakelijk zijn en binnen ons bereik.
Ouder worden en gezondheid
Sociale wetenschappers hebben met veel interesse een grote vloedgolf waargenomen die de bronnen van de V.S. en andere landen kunnen overweldigen wanneer we hier niet op bedacht zijn.
Deze demografische vloedgolf zal het aantal Amerikanen verdubbelen van 65 jaar of ouder van ongeveer 38 miljoen vandaag, naar 71 miljoen bij 2030. Deze vloedgolf draagt een grote verzameling van leeftijdsgerelateerde ziekten met zich mee. De verlengde levensverwachting is een succesverhaal met vele helden, maar het stelt ons eveneens voor gigantische uitdagingen. Vernieuwingen in gezondheidszorg, kinderzorg, voedseldistributie en andere sociale innovaties zullen proberen deze demografische golf tegemoet te treden met de behoeften van de 21e eeuw. Ethische vragen over hoe de ouderen een maatschappelijke positie kunnen behouden en onze verantwoordelijkheden tegenover hen en toekomstige generaties zullen nieuwe dimensies aannemen. Geweldige potenties komen beschikbaar indien deze generatie voor het vrijwilligerswerk zou zijn te interesseren. Er is hoop dat de generatie die verantwoordelijk is voor de grootste ontwikkelingen in de geschiedenis nieuwe manieren zal vinden om de aanstaande leeftijdsgebonden gezondheidszorgen het hoofd te bieden. In het beste van twee werelden zal een betrekkelijk gezonde oudere bevolking actief deelnemen aan een bijdrage aan de samenleving en zo min mogelijk aanvullende gezondheidsbehoeften in de zogsector claimen. De bekende arts Andrew Weil is een pionier in integratieve geneeskunde en stelt dat we zo lang mogelijk gezond kunnen blijven totdat we achteruitgaan en uiteindelijk overlijden. Hij zegt: ‘Ik ben geen aanhanger van het idee van ‘anti-veroudering’ of dat we de fysieke gevolgen van ouder worden kunnen omkeren. Echter we kunnen wel met opgeheven hoofd oud worden en dat we alles dat in ons vermogen ligt aangrijpen om de aanvang van leeftijdsgerelateerde ziekten, levenslust en comfort uit te stellen.’
De geriatrische neuroloog dr. Peter J. Whitehouse is het hier mee eens en stelt omomwonden: ‘Veel mensen verdienen geld om anderen te overtuigen dat veroudering een ziekte is. Dit is niet het geval’
De oorsprong van chronische, degeneratieve ziekten
De afgelopen jaren is de invloed van chemische blootstelling aan het menselijk functioneren ernstig vergroot. Onvolwaardige voeding en socio-economische stress op kinderen hebben veel aandacht gekregen als kritische bestanddelen van een opvoeding. Wetenschappers melden ons de unieke kwetsbaarheid van het opgroeiende kind op bovenvermelde belangrijke zaken. Ook voor ouderen geldt een zelfde kwetsbaarheid in hun levensfase. Zoals we nu bewust worden dat milieu-invloeden in de baarmoeder en verder in het leven sterke factoren zijn die de gezondheidssituatie in het latere leven bepalen. Op deze wijze is gezondheid in de laatste levensfase voor een groot deel een weerspiegeling is van de genoten gezondheid gedurende eerdere levensfasen. Op deze wijze is de gezondheid op de oude dag een weg afgelegd met gezonde zwangerschappen, kinderjaren en het volwassenenleven. De uitdagingen om de impact van chemische exponenten, voedings-, omgevingsfactoren en andere sociale status patronen te herkennen in later ontwikkelingen is uniek. Kinderen groeien op en leren veel handelingen. Ouderen verliezen juist veel vaardigheden. Rapportages van kinderontwikkeling, die ouders en hulpverleners helpen om de ontwikkelingen bij te houden zijn onbekend in de ouderenzorg. Gedurende deze tijd zijn ook ontwikkelingen in de gezondheidszorg aan het veranderen. Minder kinderen komen nu te overlijden door besmettelijke ziekten. Maar veel kinderen lijden aan geboortedefecten, astma, kanker diabetes en zwaarlijvigheid. Onder volwassenen zijn , hart-en vaatziekten, kanker en diabetes zijn nu de voornaamste doodsoorzaken. Maar hoe komt het dat sommige mensen betrekkelijk gezond leven totdat de overlijdenstijd is aangebroken en dat anderen met invaliderende chronische ziekten te kampen hebben als volwassenen. Is dit te verklaren uit genetica, individueel gedrag of geluk? Of zijn er ook onderwerpen in het gedeelde milieu voorbij het individu zijn controle die deze verschillen evenals de ziektepatronen van deze leeftijdsvloedgolf verklaren? Wij vroegen ons af of hersenactiviteit op dezelfde wijze aangetast zou worden in het latere leven en wij besloten ons specifiek te richten op de twee meest voortkomende neurodegeneratieve ziekten: Alzheimer en Parkinson. Dit zijn chronische ziekten die diepgaand het leven van individuen, gezinnen en de maatschappij beïnvloeden. Mensen met Parkinson leven met meer dan trillende ledematen en hun stijve onvaste loop. Wanneer zij, vanwege het zogenaamde maskergelaat, geen emoties kunnen tonen missen zij een essentiële expressiemogelijkheid om met geliefden, familie en vrienden te communiceren. Van een volksgezondheidsstandpunt is veel abnormaal verlies van neurologische functies in ouderen en chronische ziekten direct gelinkt aan de diepgaande veranderingen die door menselijk toedoen aangebracht worden in het ecosysteem van de aarde. Veranderingen in cognitieve vermogens waaronder attentie, geheugen en uitvoerende taken zijn gewoon in verouderingsprocessen. Gezonde individuen zijn in staat om zich hieraan aan te passen door andere verbindingen in hun hersenen te gebruiken en zijn in het algemeen in staat om adequaat te blijven functioneren. Echter voor sommige mensen leidt deze versnelde achteruitgang van bepaalde delen in het brein uiteindelijk tot de diagnose Alzheimer of Parkinson. Alleen in de V.S worden jaarlijks 50.000 nieuwe Parkinson patiënten gerapporteerd. Het aantal Parkinson patiënten van 50 jaar en ouder wordt anno 2005 in de 10 dichtstbevolkte landen op 5 miljoen gesteld. De kans op het krijgen van Parkinson wordt in 2030 verdubbeld. We hebben geleerd hoeveel onze gezondheid of ziekte risico’s afhangen van wat we eten, drinken, ademen, blootstelling aan industriële vervuiling en andere chemische stoffen, sociale omstandigheden en andere aspecten van ons milieu. We hebben geleerd dat oxidatieve stress en ontstekingen sleutelspelers zijn niet allen in Alzheimer en Parkinson, maar ook in cardiovasculaire ziekten, het metabolisch syndroom, zwaarlijvigheid, astma en kanker.
Het Westerse ziekte cluster
We noemen diabetes, cardiovasculaire ziekten, het metabolische syndroom en zwaarlijvigheid het Westerse ziekte cluster vanwege hun verschijning als zorgwekkende ontwikkelingen in de Westerse samenleving. Ook in andere landen met vergelijkbare ontwikkelingen, zoals India zien wij dezelfde ziekte prominent ontstaan. Hiervoor vinden wij het van belang om ziekteontwikkelingen op macroniveau te signaleren. In tijden van overheidsbezuinigingen en een overbelast gezondheidsapparaat is het top prioriteit om de komende vloedgolf van leeftijdsgerateerde ziektegeschiedenissen preventief tegemoet te treden.

Hans Bogers
Vertaald uit Greater Boston Physicians for Social Responsabilty and Environmental Health Network

_________________
met frisse tegenzin accepterend wat niet meer kan en nu de energie richtend op wat nog wél kan


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling